Risico-opslag hypotheek? Bekijk het!

Risico-opslag hypotheek

De meeste mensen met een eigen huis, hebben ook een hypotheek. Belangrijk voor de hoogte van je maandlasten is het rentepercentage dat je betaalt. Dit rentepercentage is o.a. afhankelijk van de hoogte van je hypotheek ten opzichte van de marktwaarde van de woning. Is de lening gelijk of hoger dan de marktwaarde, dan betaal je een opslag op de rente. Die opslag is al gauw 0,7%. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan loopt de bank geen risico en betaal je geen rente-opslag.

Verlagen risico-opslag hypotheek

Na het afsluiten van de hypotheek wordt er vaak niet meer naar omgekeken. Door maandelijkse aflossing, wordt de hypotheekschuld lager wordt. De laatste jaren zijn de woningprijzen ook gestegen. ‘Het kan daarom zo maar zijn dat de verhouding tussen hypotheek en marktwaarde van uw woning behoorlijk is gedaald, terwijl u nog steeds die hoge rente-opslag betaalt. Banken passen dit veelal niet automatisch aan’, aldus Marco ten Zende.

Voorbeeld

Bij afsluiten Na 5 jaar Na 10 jaar
Marktwaarde woning € 215.000,- € 226.000,- € 237.500,- (waardestijging 1% per jaar)
Hypotheek € 215.000,- € 186.000,- € 155.000,- (bij annuïtair aflossen)
Rente-opslag 0,7% 0,4% geen opslag meer
Besparing per jaar € 744,- € 1.085,-

Wat te doen?

Heb je afgelost? Betaal je maandelijks een premie voor de opbouw van kapitaal? Of is je huis in waarde gestegen? Laat dan eens naar de rente-opslag kijken. Als de verhouding tussen marktwaarde en hypotheek is gewijzigd, kun je maandelijks veel besparen.

Hypotheek APK
Marco ten Zende – Eigenaar en financieel planner Advies Arena
Bel: 0548 859 864