Meer hypotheekruimte.


Vanaf 1 januari 2024 veranderen er een aantal zaken met betrekking tot lenen voor de eigen woning. Je kunt meer lenen als je een energiezuinig huis koopt of je huidige huis verduurzaamt. Ook wordt er anders gekeken naar een studielening als je een huis wilt kopen en als alleenstaande krijg jij meer leenmogelijkheden. Daarnaast is de NHG grens verhoogd evenals de grens voor de éénmalige vrijstelling voor de overdrachtsbelasting.

Leenruimte gekoppeld aan energielabel.

Volgend jaar kun je meer geld lenen als je je huis wilt verduurzamen. Isoleren, zonnepanelen, HR++ beglazing of een warmtepomp aanschaffen? Het wordt mogelijk. Dit geldt voor zowel nieuwe huizen als bestaande woningen. De gedachte hierachter is dat je na deze aanpassingen aan je huis geld kunt besparen op je energierekening. De extra leenruimte is beschikbaar voor jou, ongeacht hoeveel je verdient.

Onderstaande tabel laat zien welke bedragen extra geleend kunnen worden voor aankoop van een woning en voor energiebesparende maatregelen.

Energielabel woningExtra bedrag dat je mag lenen voor aankoop woning t.o.v. een woning met energielabel E, F of G.Extra bedrag dat je mag lenen voor energiebesparende voorzieningen
E, F en G€0€ 20.000
C en D€ 5.000€ 15.000
A en B€ 10.000€ 10.000
A+ en A++€ 20.000€ 10.000
A+++€ 30.000€ 10.000
A++++€ 40.000€ 0
A++++ met energieprestatiegarantie afgegeven voor minimaal 10 jaar.€ 50.000€ 0
Bron: Rijksoverheid.nl

Oud-studenten.

Als je een studielening hebt, telt vanaf 1 januari 2024 niet meer hoeveel je oorspronkelijk geleend hebt, maar hoeveel je maandelijks moet afbetalen. Dit geeft een beter beeld van hoeveel geld je kunt lenen voor een huis als je extra hebt afgelost op je studielening.

Ook studenten met nieuwe voorwaarden (met een aflossingstermijn van 35 jaar voor de studieschuld) kunnen iets meer lenen. Dit is bedoeld om de invloed van een studielening op de leenmogelijkheden te beperken.

Alleenstaanden.

Als jij alleenstaande bent met een inkomen van minimaal 28.000 euro, dan kun je vanaf volgend jaar 16.000 euro extra lenen als je een huis wilt kopen. Dit geeft jou meer financiële ruimte bij het kopen van een woning. Wellicht komt die starterswoning nu wel binnen bereik.

Nationale Hypotheek Garantie.

In 2024 wordt de grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogd naar € 435.000. NHG biedt huizenkopers financiële bescherming en zorgt ervoor dat je bij de bank het laagste rentetarief ontvangt.

Vrijstelling overdrachtsbelasting.

Als je nog geen 35 jaar bent en je koopt een woning, dan kun je in aanmerking komen voor de éénmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Normaal gesproken betaal je voor de aankoop van een eigen woning 2% overdrachtsbelasting. Maar als je dus jonger bent dan 35 en een woning koopt met een maximale koopprijs van € 510.000 (€ 440.000 2023), dan kun je dus éénmalig de vrijstelling benutten. Dit geldt ook voor iedereen die al een eigen woning heeft (en aan de voorwaarden voldoet), maar nog niet eerder gebruik heeft gemaakt van de vrijstelling.

Weten wat deze maatregelen voor jou betekenen? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

Bel: 0548 859 864