Hypotheekwijzigingen 2022

Ook in 2022 verandert er weer het e.e.a. op de hypotheekmarkt. De 5 belangrijkste wijzigingen voor 2022 die invloed hebben op jouw hypotheek hebben we op een rij gezet.

De NHG-grens wordt verhoogd.

Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie betaal je altijd de laagst mogelijke rente. De NHG-grens wordt per januari 2022 verhoogd naar € 355.000,-. Voor woningen met energiebesparende maatregelen wordt dit zelfs € 376.300,-. Dat betekent dat een financiering met NHG voor meer mensen binnen bereik komt.

Wijziging NHG provisie.

Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG betalen huizenkopers een zogeheten borgtochtprovisie. Deze is in 2022 vastgesteld op 0,6% van het bedrag van de lening, in 2021 was dit percentage 0,7%. 

Private Lease.

Indien in privé een auto wordt geleased, dan heeft dit vanaf 1 april 2022 een groter negatief effect op de maximale hypotheek die kan worden afgesloten. Vanaf 1 april  wordt het private leasecontract namelijk voor 100% geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Momenteel is dat nog 65%. Jouw maximale hypotheek kan daardoor tienduizenden euro’s lager kan uitvallen.

Maximumtarief hypotheekrenteaftrek omlaag naar 40%.

De hypotheekrenteaftrek wordt per 1 januari 2022 verder beperkt. Deze beperking geldt voor alle aftrekbare kosten van de eigen woning. Dus niet alleen de hypotheekrente, maar ook bijvoorbeeld de rente en kosten van restschulden, aftrekbare erfpachtcanons of de advieskosten bij het sluiten van de hypotheek. Dit raakt alleen huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten. In 2022 zijn dat huiseigenaren met een belastbaar jaarinkomen boven € 69.398,-. In 2023 wordt de hypotheekrenteaftrek verder afgebouwd tot uiteindelijk 37%.

Desktoptaxatie.

Een volledige taxatie kost al gauw € 650. Vaak is een alternatief in de vorm van een desktoptaxatie ook mogelijk. Dit is een taxatievorm waarbij de taxateur een modelwaarde beoordeelt, evalueert en goedkeurt. Dat doet de taxateur van achter een bureau (een ‘desktop’), dus zonder langs te komen bij de woning. Dit wordt gedaan met behulp van een statistisch model en data over de woningmarkt. Deze vorm van taxatie kan bij NHG gebruikt worden voor de aankoop van een woning tot maximaal 90% LTV (loan to value). Een desktoptaxatie kost slechts € 85.

 
Marco ten Zende
Financieel Planner Advies Arena

Bel: 0548 859 864