Hypotheekmogelijkheden voor starters

Hypotheekmogelijkheden voor starters
Overal lees je dat jongeren het op de woningmarkt moeilijk hebben. Toch zijn er mogelijkheden voor starters om een woning te kopen, ook als je nog geen vast arbeidscontract hebt.

Hoeveel kun je lenen?
Je kunt maximaal 100% van de marktwaarde van de woning financieren. Dat betekent dat je de ‘kosten koper’ uit eigen middelen moet betalen. Een schenking van ouders biedt hier soms uitkomst.

Voor het financieren van energiebesparende voorzieningen (bijv. zonnepanelen, HR++ beglazing of isolatiemaatregelen) kun je € 9.000 extra lenen, bovenop de woningwaarde.

Vast contract
Heb je een vast contract, dan wordt op basis van je vaste inkomen bepaald wat je maximaal kunt lenen.

Tijdelijk contract
Heb je een tijdelijk contract (ook wel contract voor bepaalde tijd genoemd)? Ook dan zijn er mogelijkheden.
– Intentieverklaring: Als je werkgever een intentieverklaring afgeeft, kan je inkomen volledig meegenomen worden in de berekening. Bij een intentieverklaring geeft de werkgever aan dat bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden het tijdelijke contract wordt opgevolgd door een vast contract.
– Geen intentieverklaring: Dan kan gekeken worden naar je gemiddelde inkomen in de laatste drie jaar, met als maximum het inkomen in het laatste jaar. Een andere mogelijkheid is het op laten maken van een Arbeidsmarktscan. Dan wordt er op basis van je diploma’s en werkervaring een inkomen afgegeven waarmee gerekend kan worden.

Uitzend- of payrolcontract
Werk je via een uitzendbureau of payrolcontract? Ook dan zijn er mogelijkheden. Je kunt een perspectiefverklaring aanvragen. Een perspectiefverklaring is een verklaring opgesteld door het uitzendbureau waarin naast je contract, ook gekeken wordt naar je toekomst op de arbeidsmarkt op basis van opleiding, werkervaring functie en vaardigheden. Met een perspectiefverklaring behandelen een groot aantal geldverstrekkers je aanvraag alsof je een vast dienstverband hebt.

Tip: vraag de perspectiefverklaring op tijd aan. De aanvraagtijd verschilt per uitzendbureau, maar kan enige tijd duren.

Ondernemers
Startende ZZP-ers en freelancers kunnen bij de meeste geldverstrekkers al 1 jaar na het starten van de onderneming een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten.

Zo zijn er voor starters, flexwerkers en startende ondernemers dus meer mogelijkheden dan je in eerste instantie zou denken. Heb je een leuke woning gezien? Laat dan eens uitrekenen wat je kunt lenen. Je zou nog wel eens verrast kunnen worden. Afspraak maken? Bel 0548-859864 of kijk op onze website.

Bel: 0548 859 864