Startershypotheek

Ook voor starters zonder vast arbeidscontract, komen er steeds meer mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten.

Als je voor het eerst een woning wilt kopen, komt er veel op je af. Een van de grootste uitdagingen is misschien wel het verkrijgen van een hypotheek. Door de huidige lage rente is het nu voor meer mensen mogelijk om een hypotheek te krijgen. De totale lasten voor een hypotheek zijn vaak aantrekkelijk in vergelijking met huren. Daarnaast bouw je ook nog vermogen op, doordat je in 30 jaar de volledige hypotheek aflost.

Download de HypotheekWIJZER

Mogelijkheden voor starters

Wat kun je lenen? Sinds 2018 kun je maximaal 100% van de marktwaarde van de woning financieren. Dat betekent dat je wel eigen geld moet inbrengen. Bent je meerderjarig, maar nog geen 35 jaar? En koop je een woning waarin jezelf gaat wonen? Dan betaalt je geen overdrachtsbelasting zolang de woningwaarde niet hoger is dan € 400.000. Is de woningwaarde hoger? Dan betaalt je 2% overdrachtsbelasting.

Vast contract

Heb je een vast contract, dan kun je door je werkgever een werkgeversverklaring laten opstellen. Hierop geeft je werkgever precies aan wat je inkomen is. Met dit inkomen kun we dan precies uitrekenen wat je maximaal kunt lenen.

Tijdelijk contract

Heb jij een contract voor bepaalde tijd en wil jouw werkgever een intentieverklaring voor onbepaalde tijd afgeven? Dan is een hypotheekaanvraag geen probleem. Het inkomen wordt dan op dezelfde behandeld als bij een vast contract. Als er geen intentieverklaring wordt afgegeven, kan gekeken worden naar het gemiddelde inkomen in de laatste drie jaar, met als maximum het inkomen in het laatste jaar.

Rekenvoorbeeld:

Jaar202120202019
Inkomen€ 25.000€ 29.000€ 27.000

Toetsinkomen (€ 27.000 + € 29.000 + € 25.000) / 3 = € 27.000,-, echter gemaximeerd op € 25.000,-.

Als het gemiddelde inkomen onvoldoende is, dan is er nog de arbeidsmarktscan. Sinds 1 januari 2020, een nieuwe mogelijkheid voor werknemers in loondienst die geen intentieverklaring krijgen. Op arbeidsmarktkansen.nl kun jezelf een scan aanvragen. Je vult een aantal vragen in en upload jouw DUO-diploma’s. Daarna krijg je te zien wat jouw verdiencapaciteit is. Bij voldoende punten krijg je, tegen betaling van € 110,-, het gewaarmerkte rapport Arbeidsmarktscan. Op basis van het laagste bedrag van het huidige inkomen uit de werkgeversverklaring of de verdiencapaciteit uit de arbeidsmarktscan, berekenen we of je in aanmerking komt voor een financiering.

Uitzendcontract of payrolcontract

Ook als je via een uitzendbureau of payrolcontract werkt, zijn er mogelijkheden. Uitzendbureaus willen het aanvragen van een hypotheek voor starters vergemakkelijken en komen met een perspectiefverklaring. Dit is een verklaring opgesteld door het uitzendbureau waarin naast je contract, ook gekeken wordt naar jouw toekomst op de arbeidsmarkt op basis van opleiding, werkervaring functie en vaardigheden. Met een perspectiefverklaring behandelen een groot aantal geldverstrekkers jouw aanvraag alsof je een vast dienstverband hebt. Dat betekent dat voor de berekening van jouw hypotheek uitgegaan wordt van het bruto jaarinkomen dat je het afgelopen jaar verdiende. Op de website van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) lees je welke uitzendbureaus een perspectiefverklaring kunnen afgeven en welke banken deze accepteren.

Voorwaarden perspectiefverklaring:

  1. Een flexibele arbeidsovereenkomst bij een van de aangesloten uitzendorganisaties:
  2. Je werkt tenminste een jaar bij de uitzendorganisatie waar je nu werkt of
  3. Je hebt een fase B arbeidsovereenkomst conform de CAO voor uitzendkrachten.

Tip: vraag de perspectiefverklaring op tijd aan. De aanvraagtijd verschilt per uitzendbureau, maar kan enige tijd duren.

Zo komt een startershypotheek dus binnen handbereik en zijn er meer mogelijkheden dan je in eerste instantie zou denken. Heb je een leuke woning gezien? Laat dan eens uitrekenen wat je kunt lenen. Je zou nog wel eens verrast kunnen worden….

Download onze HypotheekWIJZER

Informatie, adviezen en tips waarmee je verder komt. Vul het formulier in, dan ontvang je direct een link naar onze HypotheekWIJZER.

Bel: 0548 859 864