Hypotheek voor flexwerkers

Nederland kent steeds meer flexwerkers. Voor hen is het niet altijd makkelijk om een hypotheek te krijgen. Toch komen er steeds meer mogelijkheden, ook voor deze doelgroep. Vanaf 1 januari 2020 is daar de Arbeidsmarktscan bij gekomen.

Onlangs kwamen Henk en Mariska naar mij toe met de vraag welke mogelijkheden er voor hen zijn om een hypotheek te krijgen? Henk en Mariska wonen nog thuis en willen graag samen een woning kopen, maar hebben beiden een tijdelijk contract.

Intentieverklaring.
De werkgever van Henk gaf een zogenaamde ‘intentieverklaring voor onbepaalde tijd’ af. Dat betekende dat er gewoon gerekend kon worden met zijn inkomen.

Geen intentieverklaring.
Mariska heeft ook een tijdelijk contract, maar krijgt van haar werkgever geen intentieverklaring voor onbepaalde tijd. Dan wordt er gekeken naar haar gemiddelde inkomen over de afgelopen 3 jaar, met als maximum het inkomen in het laatste jaar. Mariska is echter nog geen twee jaar geleden afgestudeerd en kan dus nog geen 3 jaar inkomen aantonen.

Arbeidsmarktscan.
Sinds 2020 is er een nieuwe mogelijkheid bijgekomen voor werknemers die in loondienst zijn, maar geen intentieverklaring krijgen. Ook als je net afgestudeerd bent en nog geen 3 jaar hebt gewerkt, zoals Mariska is de Arbeidsmarktscan een oplossing. Voorwaarde is wel dat je in de afgelopen 14 maanden, minimaal 12 maanden gewerkt moet hebben. Op arbeidsmarktkansen.nl kan Mariska zelf een scan aanvragen. Ze vult een aantal vragen in en upload haar DUO-diploma’s. Daarna krijgt ze te zien wat haar verdiencapaciteit is. Bij voldoende punten, krijg ze tegen betaling van € 110 het gewaarmerkte rapport Arbeidsmarktscan. Op basis van het laagste bedrag van het huidige inkomen uit de werkgeversverklaring of de verdiencapaciteit uit de Arbeidsmarktscan, heb ik voor haar berekend hoeveel ze kon lenen voor de aankoop van de woning.

Perspectiefverklaring.
Werk je via een uitzendbureau, ook dan zijn er mogelijkheden. Een aantal uitzendbureaus geven zelf een zogenaamde ‘perspectiefverklaring’ af. Dit is een verklaring die aangeeft welk bestendig inkomen jij als uitzendkracht de komende jaren kunt verdienen. Hiermee wordt dus vooruitgekeken en het geeft jou de mogelijkheid om al na één jaar voor het uitzendbureau gewerkt te hebben, een hypotheek aan te vragen.

Met de komst van de Externe Perspectief Taxateur kunnen ook andere, niet gecertificeerde uitzendbureaus voor hun uitzendkrachten een perspectiefverklaring aanvragen. Meer info vind je op perspectiefverklaring.nl.

Conclusie: Er is meer mogelijk dan je denkt!

Weten wat jij kunt lenen? Bel voor een vrijblijvende afspraak 0548-859864.

Advies Arena
Advies Arena
Bel: 0548 859 864