Hypotheek voor flexwerkers

Hypotheekmogelijkheden voor flexwerkers
Nederland kent steeds meer flexwerkers. Voor hen is het niet altijd makkelijk om een hypotheek te krijgen. Toch komen er steeds meer mogelijkheden, ook voor deze doelgroep. Vanaf 1 januari 2020 komt daar de Arbeidsmarktscan bij.

Welke mogelijkheden zijn er voor jouw als flexwerker om een hypotheek te krijgen? Hieronder geven we aan hoe jouw inkomen bepaald kan worden, als je geen vast contract hebt. Op basis daarvan kunnen we dus berekenen welke hypotheek voor jou mogelijk is.

Intentieverklaring
Heb je een tijdelijk contract en geeft jouw werkgever een zogenaamde ‘intentieverklaring’ af, dan kan het inkomen gewoon meegenomen worden.

Gemiddeld inkomen laatste 3 jaar
Ben je in loondienst, maar krijg je geen intentieverklaring? Dan wordt er gekeken naar het gemiddelde inkomen over de afgelopen 3 jaar, met als maximum het inkomen in het laatste jaar.

Arbeidsmarktscan
Sinds 1 januari jl. is er dus een nieuw mogelijkheid bijgekomen voor werknemers die wel in loondienst zijn maar geen intentieverklaring krijgen. Op arbeidsmarktkansen.nl kun jezelf een scan aanvragen. Je vult een aantal vragen in en upload jouw DUO-diploma’s. Daarna krijg je te zien wat jouw verdiencapaciteit is. Bij voldoende punten, krijg je tegen betaling van € 110,- het gewaarmerkte rapport Arbeidsmarktscan. Op basis van het laagste bedrag van het huidige inkomen uit de werkgeversverklaring of de verdiencapaciteit uit de arbeidsmarktscan, berekenen we of je in aanmerking komt voor een financiering.

Perspectiefverklaring
Werk je via een uitzendbureau, ook dan zijn er mogelijkheden. Een aantal uitzendbureaus kunnen zelf een zogenaamde ‘perspectiefverklaring’ afgeven. Dit is een verklaring die aangeeft welk bestendig inkomen jij als uitzendkracht de komende jaren kunt verdienen. Hiermee wordt dus vooruitgekeken en het geeft jou de mogelijkheid om al na één jaar voor het uitzendbureau gewerkt te hebben, een hypotheek aan te vragen.

Met de komst van de Externe Perspectief Taxateur kunnen ook andere, niet gecertificeerde uitzendbureaus voor hun uitzendkrachten een perspectiefverklaring aanvragen. Zie ook perspectiefverklaring.nl.

Conclusie: Er is meer mogelijk dan je denkt!

Bel: 0548 859 864