Hypotheek voor starters

Hypotheek voor starters? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Overal lees je dat jongeren het op de woningmarkt moeilijk hebben. Toch komen er steeds meer mogelijkheden voor starters, ook als je nog geen vast arbeidscontract hebt.

Als je voor het eerst een woning wilt kopen, komt er veel op je af. Een van de grootste uitdagingen is misschien wel het verkrijgen van een hypotheek. Door de huidige lage rente is het nu voor meer starters mogelijk om een hypotheek te krijgen. De totale lasten voor een hypotheek zijn vaak aantrekkelijk in vergelijking met huren. Voor een hypotheek van € 175.000,- betaal je ongeveer € 635,- bruto per maand aan rente en aflossing. Zie daar maar eens een woning voor te huren. Daarnaast bouw je vermogen op, doordat de hypotheek in 30 jaar volledig wordt aflost.

Hoeveel kun je lenen?

In 2018 kun je maximaal 100% van de marktwaarde van de woning financieren. Dat betekent dat je de ‘kosten koper’ uit eigen middelen moet betalen. Een schenking van ouders biedt hier soms uitkomst.

Voor het financieren van energiebesparende voorzieningen (bijv. HR-ketel, zonnepanelen, HR++ beglazing of isolatiemaatregelen) mag je zelfs tot 106% van de woningwaarde lenen. Ook voor een huis met energielabel A++ of hoger (of een nul-op-de-meter-woning) mag je meer lenen.

Vast contract

Heb je een vast contract, dan kun je door je werkgever een werkgeversverklaring laten opstellen. Hierop geeft je werkgever precies aan wat je inkomen is. Jouw adviseur kan met dit inkomen uitrekenen wat je maximaal kunt lenen.

Tijdelijk contract

Steeds vaker krijgen werknemers een tijdelijk contract (ook wel contract voor bepaalde tijd genoemd). Als de werkgever een intentieverklaring wil afgeven bij dit tijdelijke contract, is een hypotheekaanvraag geen probleem. Bij een intentieverklaring geeft de werkgever aan dat bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden het tijdelijke contract wordt opgevolgd door een vast contract. Als er geen intentieverklaring wordt afgegeven, kan gekeken worden naar het gemiddelde inkomen in de laatste drie jaar, met als maximum het inkomen in het laatste jaar.

Uitzendcontract of payrolcontract

Ook als je via een uitzendbureau of payrolcontract werkt, zijn er mogelijkheden. Je kunt dan een perspectiefverklaring aanvragen. Een perspectiefverklaring is een verklaring opgesteld door het uitzendbureau waarin naast je contract, ook gekeken wordt naar je toekomst op de arbeidsmarkt op basis van opleiding, werkervaring functie en vaardigheden. Met een perspectiefverklaring behandelen een groot aantal geldverstrekkers je aanvraag alsof je een vast dienstverband hebt. Dat betekent dat voor de berekening van je hypotheek uitgegaan wordt van het bruto jaarinkomen dat je het afgelopen jaar verdiende.

Tip: vraag de perspectiefverklaring op tijd aan. De aanvraagtijd verschilt per uitzendbureau, maar kan enige tijd duren.

Ondernemers

Startende ZZP-ers en freelancers kunnen bij een aantal geldverstrekkers al na 1 jaar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten.

Zo zijn er voor starters, flexwerkers en startende ondernemers dus meer mogelijkheden dan je in eerste instantie zou denken. Heb je een leuke woning gezien? Laat dan eens uitrekenen wat je kunt lenen. Je zou nog wel eens verrast kunnen worden.

hypotheek voor starters
Bel: 0548 859 864