Huren of kopen?

De woningmarkt is de laatste jaren behoorlijk aangetrokken. Woningen staan maar kort in de verkoop of zijn al verkocht nog voor ze op Funda staan. Ben je op zoek naar een woning en vraag jij je af wat moet ik nu, huren of kopen? Lees wat de voor- en nadelen zijn van huren en kopen en maak zelf jouw keuze.

Huren of kopen? De voor- en nadelen op een rij.

Huren
VoordelenNadelen
Flexibiliteit. Snel verhuizen is vaak mogelijk door simpelweg de huur op te zeggen.Jaarlijkse huurverhoging. I.t.t. kopen blijven de huurlasten jaarlijks stijgen.
Geen onverwachte onderhoudskosten.Afhankelijkheid. Voor huurverhoging, onderhoud e.d. ben je afhankelijk van de verhuurder.
Huurtoeslag. Lagere inkomens hebben recht op huurtoeslag.Je kunt de woning niet helemaal aanpassen aan jouw eigen wensen.
Kopen
VoordelenNadelen
Vaste maandlasten. De maandlasten stijgen niet/nauwelijks (anders dan bij einde rentevast periode).Onderhoudskosten. Deze zijn voor eigen rekening.
Waardestijging voor eigen rekening.Waardedaling voor eigen rekening.
Opbouw van vermogen. In 30 jaar is jouw woning hypotheekvrij.Extra (beperkte) verzekeringskosten.
Onafhankelijkheid. Je bepaalt zelf wat je aan de woning veranderd.

Wat speelt mee bij de overweging om te kopen of te huren:

  • Hoe lang denk je ergens te gaan wonen en hoe flexibel wil je hierin zijn? Houdt bijvoorbeeld rekening met een kinderwens of minder werken.
  • Is het mogelijk om een financiering te krijgen? Heb je voldoende inkomen? Er komen ook voor flexwerkers en zzp’ers steeds meer mogelijkheden om een hypotheek te krijgen.
  • Zijn er eigen middelen aanwezig? Je kunt maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat je een deel van de kosten koper (notaris, 2% overdrachtsbelasting, advieskosten, taxatie e.d.) uit eigen middelen moet betalen.
  • Kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning?
  • Heb je recht op huurtoeslag?

Maar wat kost een koopwoning nu eigenlijk?

Stel je koopt een woning voor € 200.000,- en je financiert het volledige aankoopbedrag met een 30-jarige annuïtaire lening. Bij een 20 jaar vaste rente van 1,5% bedragen de financieringslasten € 690 bruto per maand. De netto lasten zijn nog iets lager.

Kopen of huren? De keus is aan jou!

Bel: 0548 859 864