Hoge energierekening? Verduurzamen!

Heb jij ook een hoge energierekening? Of loopt jouw energiecontract binnenkort af en verwacht je maandelijks flink meer te gaan betalen? Denk dan eens aan het verduurzamen van jouw woning. Want hoe minder energie je verbruikt, hoe lager de energierekening. En met de huidige hoge energieprijzen is dat wel zo fijn. Daarnaast draag je bij aan een beter milieu.

We hebben de belangrijkste maatregelen en een aantal handige financieringstips voor je op een rij gezet.

Isoleren

Begin altijd eerst met isoleren, want daarmee beperkt je de energievraag. Isoleren zorgt ervoor dat je minder warmte verliest, maar creëert ook een aangenamer binnenklimaat. Stookkosten dalen doordat er minder warmte verloren gaat door kieren, naden, raamwerk en dakbedekking. Spouwmuur-, vloer-, dakisolatie en dubbele beglazing zijn de grootste bespaarders.

Zonnepanelen

De terugverdientijd voor zonnepanelen is de laatste jaren fors omlaag gegaan. Dit komt vooral omdat de energieopbrengst per paneel sterk is gestegen. De terugverdientijd is de laatste jaren gedaald en bedraagt momenteel vaak minder dan 7 jaar. De BTW op de installatie en aankoop kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Vanaf 2023 wordt de BTW op zonnepanelen zelfs afgeschaft.

Warmtegenerator e.d.

De overheid stimuleert huishoudens om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte. Dit bespaart energie en dringt de CO2-uitstoot terug. Daarom is er voor de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp of een zonneboiler een investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) beschikbaar. Op de website rvo.nl ontdek je welke apparaten in aanmerking komen voor subsidie.

Financieren

Het verduurzamen van een woning vergt wel een extra investering. Heb je eigen middelen, dan levert het investeren in duurzaamheidsmaatregelen je veel meer op dan het geld (renteloos) op een spaarrekening laten staan. Maar je kunt de kosten ook financieren. Zeker bij grotere investeringen of i.c.m. een verbouwing, is het verhogen van de hypotheek een prima optie. De stijging van de hypotheeklasten is vaak minder dan de besparing op de energielasten. Zo vang je dus twee vliegen in één klap.

Investeer slim èn maak van jouw woning een heerlijk, comfortabel thuis.

Bel: 0548 859 864