Energie besparen met ‘groene’ hypotheek

Energie besparen met ‘groene’ hypotheek.

Steeds meer kopers willen hun nieuwe woning verduurzamen en energiezuinig maken. Want hoe minder energie je verbruikt, hoe lager de energierekening. Daarnaast draag je bij aan een beter milieu. Maar dat vraagt vaak wel om extra investeringen. We hebben de belangrijkste maatregelen en een aantal handige financieringstips voor je op een rij gezet.

Isoleren

Energie besparen door je huis te isoleren. Stookkosten dalen doordat er minder warmte verloren gaat door kieren, naden, raamwerk en dakbedekking. Spouwmuur-, vloer-, dakisolatie en dubbele beglazing zijn de grootste bespaarders. Als jouw woning ouder is dan 2 jaar, vallen de arbeidskosten voor het laten aanbrengen van isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken onder het 6% tarief. Dat is mooi meegenomen. Over het materiaal zelf betaal je wel 21% BTW. Meer hierover op de website van de belastingdienst.

Warmtegenerator e.d.

De overheid stimuleert huishoudens om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte. Dit bespaart energie en dringt de CO2-uitstoot terug. Daarom is er voor de aanschaf van een pelletkachel, een biomassaketel, een warmtepomp of een zonneboiler een investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) beschikbaar. Op de website rvo.nl ontdek je welke apparaten in aanmerking komen voor subsidie.

Zonnepanelen

De terugverdientijd voor zonnepanelen is de laatste jaren fors omlaag gegaan. Binnen 7 tot 9 jaar heb je de investering al terugverdiend. Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen? De BTW op de installatie en aankoop kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Willen buren of vrienden ook een paar zonnecollectoren op het dak? Bestel ze dan samen, zo kan een scherp(ere) prijs worden bedongen bij de leverancier. Vereniging Eigen Huis bijvoorbeeld, regelt in verschillende regio’s eens in de zoveel tijd een collectieve inkoop van de energieopwekkende panelen.

Financieren

Het verduurzamen van een woning vergt wel een extra investering. Je kunt dit uit eigen middelen betalen, maar de kosten kunnen ook (deels) meegefinancierd worden in de hypotheek.

‘Groene’ hypotheek

Bij de meeste geldverstrekkers is het mogelijk om energiebesparende maatregelen extra mee te financieren bij een ‘groene’ hypotheek. Dat mag tot 106% van de woningwaarde en dat is 6% meer dan het maximale percentage wat je in 2018 mag lenen. Dus koop je een woning van € 200.000,-, dan kun je tot € 12.000,- extra lenen voor energiebesparende voorzieningen. Dit geldt voor alle bovenstaande maatregelen, maar ook voor een nieuwe Hr-ketel.

De kosten voor rente en aflossing voor een extra lening van bijvoorbeeld € 8.000,- bedragen bij een rente van 2,0% en een duur van 30 jaar, nog geen € 30,- per maand. Door een verlaging van de energierekening betaalt zich de investering zich dus vanzelf weer terug. Daarnaast heb je veel meer woongenot. Wil je weten wat jij maximaal kunt lenen? Maak dan direct een berekening.

Naast een hypotheek, kun je de investering ook financieren middels een energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit fonds stimuleert particuliere woningeigenaren om energiezuinige maatregelen te treffen en is landelijk beschikbaar. Het fonds is een gevolg van het Woonakkoord in 2013.

Investeer dus slim èn maak van jouw huis een heerlijk comfortabel thuis.

'groene' hypotheek
Bel: 0548 859 864