5 eindejaarstips voor ondernemers

Het is bijna 2017 en dus heeft u als ondernemer nog even de tijd om uw jaar ook in fiscaal opzicht zo goed mogelijk af te sluiten. Om u op weg te helpen, hebben wij vijf slimme tips voor u!

Tip 1: Profiteer optimaal van investeringsaftrek

Als u dit jaar tussen de € 2.300 en € 311.242 heeft geïnvesteerd, komt u in aanmerking voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Het gaat daarbij om zogenaamde duurzame bedrijfsmiddelen met een aanschafwaarde van tenminste € 450 exclusief btw. Bent u niet btw-plichtig? Dan geldt een aanschafwaarde van tenminste € 450 inclusief btw.

Is de som van uw investeringen minder dan € 2.300? Dan kan het verstandig zijn om nog vóór 31 december een investering te doen. Maar pas op, niet elke uitgave wordt door de fiscus geaccepteerd. Investeringen in onder andere woningen, personenauto’s en goodwill tellen niet mee voor de regeling. Een volledig overzicht van uitgesloten investeringen vindt u op de website van de Belastingdienst.

Tip 2: Pas middeling van uw inkomen toe

Lang niet elke IB-ondernemer heeft een stabiele inkomstenstroom. Mede daardoor kan de winst in het ene jaar veel hoger zijn dan in het andere. In dat geval is het vaak interessant om middeling van uw inkomen toe te passen.

Bij middeling pakt u uw inkomen van drie aaneengesloten kalenderjaren. Op basis van het gemiddelde inkomen stelt u (of de financieel planner) de verschuldigde belasting vast. Als die bedragen lager zijn dan de aanslagen die u van de Belastingdienst heeft ontvangen, kunt u misschien geld terugkrijgen. Het verschil moet dan wel tenminste € 545 in uw voordeel zijn.

Tip 3: Stel desinvesteringen uit tot 2017

Een bedrijfsmiddel dat u weer verkoopt voordat het is afgeschreven, is een desinvestering. Door een desinvestering uit te stellen, kunt u de winst van het lopende jaar drukken waardoor u minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Op die manier voorkomt u tevens dat de fiscus een deel van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek terugvordert.

Tip 4: Voeg een deel van uw winst toe aan uw oudedagsreserve

Ook als ondernemer voor de inkomstenbelasting is het verstandig om geld opzij te zetten voor uw pensioen. Dit kunt u op een fiscaal vriendelijke manier doen door een oudedagsreserve op te bouwen. Over uw oudedagsreserve betaalt u nu namelijk geen belasting. Pas als u een uitkering uit de reserve doet, bent u inkomstenbelasting verschuldigd. In de meeste gevallen is die vanaf de pensioenleeftijd een stuk lager dan voor die tijd. In 2016 mag u 9,8% van uw winst met een maximum van € 8.774 toevoegen aan uw oudedagsreserve.

Een overweging voor 2017: Handhaven huidige ondernemersvorm of omzetten naar een bv?

Het kan voor IB-ondernemers interessant zijn om hun eenmanszaak of vof om te zetten naar een bv. Het hebben van een bv is sinds de invoering van het nieuwe bv-recht in oktober 2012 een stuk eenvoudiger geworden omdat de kapitaaleis is vervallen. Kort gezegd: u hoeft geen bankrekening met € 18.000 meer te hebben om een bv te kunnen oprichten.

Of een bv fiscaal gezien interessant is, hangt af van factoren zoals het salaris dat u zichzelf moet toekennen, de hoogte van de winst en de manier waarop u uw winsten gebruikt. Maar er kunnen ook andere redenen zijn om voor een bv te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de bescherming van uw privévermogen en de beperkte aansprakelijkheid die een bv biedt.

Extra tip: bespreek uw financiële situatie met een financieel planner

Geen enkele bedrijf is hetzelfde en iedere ondernemer is uniek. Daarom is het beste advies voor zowel uzelf als uw bedrijf altijd een kwestie van maatwerk. Ondernemers die hun zakelijke en persoonlijke financiën nu en op termijn goed geregeld willen hebben, nemen daarom een financieel planner in de arm. Die helpt om zakelijk vermogen en privévermogen in balans te brengen en te houden. Nu en in de toekomst. Met onze zoekmachine onder deze tekst vindt u een gecertificeerd financieel planner met het keurmerk FFP CFP® bij u in de buurt.

Bron: www.ffp.nl

Financieel advies
Bel: 0548 859 864